Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  22/07/2014
Data da última atualização:  23/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BURITI, F. C. A.; FREITAS, S. C. de; EGITO, A. S. do; SANTOS, K. M. O. dos.
Afiliação:  FLÁVIA C. A. BURITI, UEPB; SIDINEA CORDEIRO DE FREITAS, CTAA; ANTONIO SILVIO DO EGITO, CNPC; KARINA MARIA OLBRICH DOS SANTOS, CNPC.
Título:  Effects of tropical fruit pulps and partially hydrolysed galactomannan from Caesalpinia pulcherrima seeds on the dietary fibre content, probiotic viability, texture and sensory features of goat dairy beverages.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  LWT - Food Science and Technology, v. 59, n. 1, p. 196-203, Nov. 2014.
DOI:  10.1016/j.lwt.2014.04.022
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The use of cheese whey and probiotic cultures in the production of dairy beverages has been highly attractive; nonetheless, whey-based goat beverages tend to be poor and watery when compared to fermented milks. The addition of fruits and fibre ingredients might improve texture and mouthfeel of this kind of product. Fermented whey-based goat beverages prepared using Streptococcus thermophilus TA-40 as starter culture, with added guava or soursop pulps, and with or without addition of partially hydrolysed galactomannan from Caesalpinia pulcherrima seeds (PHGM), showed to be good vehicles for Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 and Lactobacillus rhamnosus Lr-32, maintaining their viability above 7 log CFU/ml during 21 days. PHGM increased the dietary fibre content and enhanced the instrumental texture and sensory features of both guava and soursop dairy beverages, especially texture, appearance, and overall acceptability. The PHGM might be recommended to improve nutritional and sensory quality of fermented probiotic beverages produced with goat milk and cheese whey.
Palavras-Chave:  Absolute viscosity; Alimento funcional probiótico; Dietary fibres; Enzima hidrolisada; Enzima hidrolizada; Fibra dietética; Flamboyant-mirim; Flamboyanzinho; Food ingredient; Fruit pulps; Galactomanana; Galactomannan; Milk goat; Potential dietary fiber.
Thesagro:  Caprino; Goma; Leite de cabra; Polissacarídeo; Polpa de fruta; Produto derivado do leite; Queijo; Soro de leite; Viscosidade.
Thesaurus Nal:  Bifidobacterium; Caesalpinia pulcherrima; Cheese whey; Enzymatic hydrolysis; Galactomannans; Goat cheese; Goats; Polysaccharides; Probiotics; Viscosity; Whey.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/110124/1/2014-056.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC28133 - 1UPCAP - DD
CTAA12351 - 1UPCAP - PP2014/0562014.00056
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoSOARES, S. da S.; SILVA, A. C.; MORAIS, O. P. de; CASTRO, A. P. de. Avaliação para rendimento de grãos e características fenológicas visando o desenvolvimento de linhagens elite de arroz de terras altas. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 11., 2017, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2017. p. 23. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 316).
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional